Dünyayı Değiştiren 5 Ateist ve Agnostik Bilim İnsanı

Dünyayı Değiştiren 5 Ateist ve Agnostik Bilim İnsanı

01/02/2014

Bugün inançsız insanları aşağılamalara layık gören birçok inanan, gerçekte yaşamlarını ve dünyalarını bunca etkilemiş birçok şeyin inançsızların eseri olduğunu bilmektedir.

Aşağıda sıraladığımız 5 inançsız, agnostik ve ateist bilim insanı, yaşamları ve yaptıklarıyla inanan ya da inanmayan birçok insanı etkilemiştir.

1)    Stephen Hawking

Bugün evren hakkında bildiğimiz her şeyi gözden geçirmemizi sağlamış bu büyük bilim insanı, bugün evrenin nasıl oluştuğunu açıklayan en akla yatkın kuramın (M Theory) oluşmasına büyük bir katkı sunmuştur. Yazdığı “Büyük Tasarım” kitabında, “Yerçekimi diye bir güç olduğu için, evren kendini bir hiçten yaratmıştır. Bir anda gerçekleşen bu durum için bir yaratıcıya gereksinim yoktur.” sözlerini aktararak, 21. Yüzyıl’ın en çarpıcı yargılarından birisinin altına imzasını atmıştır.

 

2)    Alan Turing

Yapay zekanın ve bilgisayar bilimlerinin kurucusu olarak da bilinir. Bugün bilgisayar, akıllı telefon ve e-posta dahil olmak üzere birçok şeyi borçlu olduğumuz kişidir. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların Enigma adlı şifrelerini kırarak, faşizme büyük bir darbe indirse de, yaşadığı ülke olan İngiltere’deki muhafazakar iktidar, eşcinselliği yüzünden onu yargılamıştır. Kimyasal kısırlaştırma ile hapishane arasında bir seçim yapmaya zorlanan Turing, başlangıçta kısırlaştırmayı seçse de, daha sonra intihar ederek aramızdan ayrılmıştır. Genç yaşta bir dostunu tüberkilozdan ötürü yitirince adil olmayan bir Tanrı ile yollarını ayıran Alan Turing, bilginin ateist yolcularından birisidir.

 

3) Rosalind Franklin

DNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasında büyük katkılarda bulunan İngiliz biyofizikçi Rosalind Franklin’in cinsiyetçilik yüzünden birçok alanda hakkı yenmiştir. Ancak bugün DNA yapısına ait ilk fotoğrafları çektiği bilinmektedir. 25 Temmuz 2013’te yaş gününün şerefine Google tarafından anımsanan bu güzel bilim insanı da dinsizdi. “Öteki dünyaya inanmadan bu dünyaya inanmanın mükemmel bir biçimde mümkün olduğuna tanıklık ediyorum” sözüyle inançsızlığını dile getirmiştir.

 

4) Neil deGrasse Tyson

İnançsızlığını özgür düşüncelilikle agnostisizm arasında bir yerde tutan bu büyük astrofizikçinin, bilimle ilgisi olmayan insanlara bilimin hazzını tattırmak için canla başla çalıştığını görmekteyiz. “Çocuklar asla sorun olmadı. Bilim insanı olarak doğdular. Sorun her zaman yetişkinlerdi. Çocukların içindeki merakı öldürdüler. Çocuklar üzerinde sayısal üstünlük kurdular, oy verdiler ve kaynakları tükettiler. Bu nedenle öncelikli olarak yetişkinler için çalışmayı seçiyorum.” diyerek bağnazlıkla mücadelesini daha anlaşılır kılmıştır.

 

5) Niels Bohr

Çalıştığı bir kuram üzerine tartışırken, “Bu teorinin çılgınca bir şey olduğunu biliyoruz.

Ama ayrıldığımız nokta, teorinin, doğru olması için yeterince çılgınca olup olmadığıdır.” diyen Niels Bohr, hem peri masalı yazarıydı, hem de fizik bilginiydi. Atom çekirdeğinin “sıvı damlacığı modeli”ni geliştirdi. Kuantum Fiziği’nin gelişmesinde 50 yıl boyunca büyük roller oynadı. “Bugünlerde bireylerin dinlerini ya da inançlarını özgürce seçebildiği söylense de, birisi kendi bağımsız dini yaklaşımını geliştirmek isterse, yaklaşımını diğerlerinin söyledikleri üzerine kurmak zorundadır.” sözleri, dini farklı bir biçimde algıladığını göstermektedir.