Aydın Türk Ateizmi Anlamak

Aydın Türk Ateizmi Anlamak

01/01/2014

“Ben aslında ateizm terimini sevmiyorum. Bizim düşüncemize bir isim vererek, dinlerle, diğer doğmatik inanç sistemleriyle, mitolojilerle ya da dünya görüşleriyle aynı kefeye koyuyorlar bizi"

Aydın Türk bu cümlelerle başlayarak kitabının farklı olduğunu en baştan ortaya koyuyor ve bizi daha fazlasını okumaya teşvik ediyor adeta. Peki kimdir Aydın Türk?

Aydın Türk Balıkesir'de doğdu. Türkiye'den ve ABD'den mühendislik alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri bulunan Aydın Türk, lise ve üniversite yıllarından itibaren bilim, felsefe ve din konularına ilgi duymuş, bu konularda araştırmalar yapmıştır. 1999 yılından beri internette ateizm, bilim, evrim teorisi, felsefe ve kozmoloji gibi alanlarda tartışmalara katılmış ve web sayfaları hazırlamış olan Aydın Türk’ün bu konulardaki makaleleri internetteki pek çok site ve blog sayfasında yayınlanmıştır. Aydın Türk’ün hazırladığı veya kurucu ekibinde yer aldığı bazı web siteleri ve forumlar “Bilimsel Düşünce”,

“Ateizm”, “Ateizm ve Din” (Ateizm. org) sitesi, “Ateistforum”, “Düşünce Dünyası” ve “Bilim ve Din”dir. Kurduğu veya katkıda bulunduğu sitelerden özellikle “Ateistforum” ve “Ateizm ve Din (Ateizm.org)” web siteleri internette Türkçe olarak Ateizm konusunda en fazla bilinen ve kaynak gösterilen siteler arasına girmiştir. Bu siteler adına iç ve dış basına çeşitli röportajlar vermiş olan Aydın Türk, yurtdışında Türkiye’de ateizm konusunda bağlantı kurulan ve fikri alınan kişiler arasındadır. BBC’nin “Darwin’s Dangerous Idea” isimli belgeselinin islami yaratılışçılık kısmı için yapımcılara danışmanlık yapmış olan Aydın Türk, AAI (Atheist Alliance International), Skeptic Society ve Richard Dawkins Foundation gibi bazı kurum ve gruplara da Türk ateizmi konusunda bilgi vermiştir ve Türk ateizmini yabancılara tanıtma gayesi güden Turkish Atheist sitesinin de sahibidir. Evli ve iki çocuk sahibi olan Aydın Türk, ABD’nin Arizona eyaletinde yaşamaktadır.

“Toplumsal Muhalefet” denilince akla gelen genellikle politik akımlardır, ancak ateizmi bunların içerisine eklemek nedense çoğunlukla aklımıza gelmez. Daha da ötesi, ateizm bir felsefe ya da düşünce akımı olarak ele alınmamaktadır. Ateizmi Anlamak kitabı, bu bakımdan ilklerden biridir diyebiliriz, çünkü kitabın tümünde ateizm bir düşünce olarak savunulmakta ve çeşitli kutsal kitap alıntılarından evrim teorisine kadar, ateizmi tam anlamıyla irdeleyen ve bir teistin sorabileceği her soruya cevap verebilen, dahası karşılaştığımız tüm teist argümanları başarıyla çürütebilen bir kitap. Yanı sıra yazar, ateizmin ve ateistlerin sanılanın aksine tü-kaka olarak tabir edilen, ahlaksız ve kötü insanlar olmadığını da müthiş bir anlatımla başarıyla ifade ediyor. Ateizme yeni adım atan herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ayrıca teistler okursa, düşüncelerinin de değişeceğine inanıyorum, çünkü her satırda dinlerin, tanrının ve kutsal kitapların insan elinden çıkma olduğunu hissediyorsunuz, dahası bugüne kadar bildiklerinizin aslında ne kadar “dayatma” olduğunu görüp, sorgulamaya başlıyorsunuz.

Kitapta dikkat çeken ve oldukça geniş yer bulan konulardan biri de bilim insanlarının çoğunluğunun ateist ya da agnostik oluşu. Örnek olarak yazar burada Nature Dergisinin kendi alanında etkili lider ve bilim adamları arasında yaptığı anketi vermiştir. Buna göre Tanrı inancı konusunda bilim adamları arasında yapılan anketlerde, ateist, agnostik oranı her yıl artmıştır. Günümüze baktığımızda, dünya üzerindeki en ünlü ateistler olarak yine bilim adamlarını görürüz; Richard Dawkins - biyolog, Stephan Hawking - fizikçi, daha geriye dönük olaraksa karşımıza Charles Darwin ve Albert Einstein çıkmakta; hepsi de kendi alanlarında dünyaca tanınmış bilim insanları olarak tarihte yerlerini almışlardır. Dünya üzerinde yapılan çeşitli istatiksel çalışmalara da değinen yazar, aslında bu tür değerlendirmelerin eksik olduğunu ve belli kriterler çercevesinde yapıldığından, tam manasıyla inançsız-ateist-agnostik-deist-panteist kişileri tam kapsamadığını da belirtmiştir.

Kitabı Propaganda Yayınlarından temin edebilir, basılı ya da pdf olarak okuyabilirsiniz. propagandayayinlari.net/ateizm.html

Yazar: Tijen Sucu